Det finns många anledningar till att börja med styrketräning, om du inte redan gör det. Många tror att det bara är musklerna som påverkas av regelbunden styrketräning, men så är det faktiskt inte – även vitala organ och viktiga funktioner i kroppen mår bra av det. Dessutom kan styrketräning vara avgörande för den som vill gå ner i vikt, och faktiskt behålla den nya vikten på lång sikt. I den här artikeln ska vi ge dig fem viktiga fördelar med denna typ av träning. Kanske kan detta motivera dig till att börja med styrketräning redan idag.

1.   Starkare hjärta

Den första, och kanske viktigaste, fördelen med styrketräning är att ditt hjärta blir starkare. Hjärtat är trots allt en muskel, som även den blir starkare i och med att resten av kroppen blir det. Genom att stärka det här organet kan du minska risken för farliga hjärt- och kärlsjukdomar, vilket faktiskt är den vanligaste dödsorsaken bland svenskar idag. Forskning visar att de som styrketränar minst tre gånger i veckan kan minska sitt diastoliska blodtryck och risken för hjärtattack med 15 procent, samt stroke med 40 procent, på bara två månader.

2.   Ökad metabolism

Muskler bränner fett och ju mer muskler du har, desto mer fett kommer du att bränna. Denna förbränning sker dock inte bara under träning, vilket många tror, utan den sker faktiskt dygnet runt, även i vila. Genom att bygga muskler kan du alltså förbättra din metabolism och bränna mer fett under hela dygnet. Detta kommer i sin tur att hjälpa dig att faktiskt behålla vikten även på lång sikt.
Styrketräning underlättar dessutom på andra sätt vid viktminskning, till exempel då det förhindrar att kroppen bryter ner muskler i processen.

3.   Starkare skelett

Det är inte bara muskler och hjärta som blir starkare när du styrketränar – självklart påverkas även ditt skelett. I och med att du blir äldre minskar din benmassa, vilket gör att benen blir svagare och risken för benbrott ökar. Om du däremot styrketränar regelbundet kan du faktiskt öka kroppens benmassa effektivt. Dessutom kan du höja nivåerna av osteokalcin, ett protein som behövs för att öka bentillväxten. Om du vill hålla dig stark, både nu och på ålderns höst, bör du alltså överväga att styrketräna med jämna mellanrum.

4.   Mer energi

Styrketräning har också positiva effekter på humöret. Inte nog med att du blir gladare då träningen frigör endorfiner, du får dessutom mer energi i din vardag. Det må låta märkligt, men ju mer du rör på dig och aktiverar kroppen, desto mer energi får du tillbaka. Det finns dessutom många studier som visar att träning av denna typ kan lindra, ibland till och med bota, psykisk ohälsa som ångest och depression. Med andra ord är det inte bara kroppen som förbättras av regelbunden träning, även psyket får sig en riktig boost.

5.   Bra för hjärnan

Styrketräning gör dig gladare och piggare, men detta är faktiskt inte allt. Även ditt minne och din koncentrationsförmåga kan förbättras om du tränar regelbundet och får upp pulsen.

Kombinera med näringsrik kost

Som du säkert vet kan du förbättra din hälsa avsevärt med hjälp av styrketräning. Dock är det viktigt att du tränar på rätt sätt för att faktiskt se resultat. Ta gärna hjälp av en personlig tränare för att få tips och råd, i alla fall i början.

Du kommer dessutom inte att se några resultat om du inte äter rätt under tiden du styrketränar. Kroppen behöver såklart bra bränsle för att prestera optimalt. Ät hälsosam och näringsrik kost för bästa resultat!