Under de senaste decennierna har allt fler gym öppnat runt om i landet. Utvecklingen har varit i det närmaste explosionsartad och idag har alla människor som bor i städer ett gym alldeles i närheten. Gymmen är i regel öppna året runt och många av dem har dessutom mycket generösa öppettider, vissa har till och med öppet dygnet runt. När det gäller tillgängligheten för träning så finns det med andra ord inte så många ursäkter kvar för den som inte går på gym regelbundet.

Trots detta så är det fortfarande människor som helt låter bli att träna, eller motionerar alldeles för lite. En förklaring kan vara att ett medlemskap på ett gym kostar pengar och det är inte alla som tycker sig ha pengar över till träning. De allra flesta gym ger dock medlemmar möjligheten att välja mellan till exempel månadsavgift och klumpsumma eller mellan olika typer av medlemskap. Även om en större summa att betala på en gång för ett medlemskap kan verka dyrt så är det ibland lite mer förmånligt än månadsbetalning (som kan ha en administrationsavgift inbakad varje månad). Ett tips för dig som tycker att den dåliga ekonomin hindrar dig från träning är därför att antingen spara ihop till ett medlemskap eller Läs mer hos Lendify om hur du kan få hjälp med finansieringen.

Många fördelar med träning

Om du tränar regelbundet så kommer du snart få avkastning på den ekonomiska investering du gjort. Idag vet man att regelbunden motion har många fördelar och påverkar människor positivt på flera olika områden.

  • Du blir lyckligare. Redan efter det första riktigt ansträngande träningspasset kommer dopaminet som utsöndras få dig att känna dig lugn och glad. Långsiktigt så har motion visats vara ett utmärkt sätt att både lindra och undvika depression.
  • Du blir smartare. Den sänkning av stressnivåer i som träning medför gör att man kan tänka klarare och mindre förhastat. Dessutom har forskning visat att regelbunden träning gör att man får lättare att lära sig nya saker samt att minnet förbättras.
  • Du orkar mer. Det kan låta som en motsägelse, men att regelbundet göra av med mycket energi genom intensiv träning gör att din kropp med tiden kommer orka mer – både på och utanför gymmet.
  • Du lever längre. Eftersom åderförkalkning, övervikt och högt blodtryck är potentiellt livshotande tillstånd som motverkas av motion så kan du räkna med ett längre och friskare liv med träning.

Välj din egen träningsform

På ett komplett gym hittar du idag mycket mer än bara fria vikter. Oftast finns en rad olika maskiner även för konditionsträning som till exempel trappmaskiner, löpband eller motionscyklar. Eller varför inte träna i grupp på ett träningspass lett av en utbildad instruktör som ser till att träningens intensitet hela tiden ligger på en nivå som ger optimala resultat. Med andra ord hittar alla något som passar oavsett hur den personliga smaken eller de egna målen ser ut.

Glöm inte att det viktiga är att man faktiskt tränar och inte vilken typ av träning man ägnar sig åt samt att de allra första positiva effekterna kommer redan efter det första träningspasset.